註冊 微博

想問有那個軟件可做到BD轉rmvb???

想問有那個軟件可做到BD轉rmvb??? E-mail 此主題給朋友

我最近看到網上的電影是BD碟來的,但將它轉了rmvb之後,畫質都十分好,想問有那個軟件可做到???但可不可以轉做mpeg呢???

TOP HOME

無人識答呀

TOP HOME

先说明一样嘢,bluray转rmvb係画质上係绝对唔会算好。rmvb惯性地过份柔化画面,颜色变色,动态画面模糊,起格仔。resolution大时仲要超食cpu.
有时见到D傻仔整埋D咩720p/1080p rmvb真係要掩埋嘴偷笑。

你依家的目的係乜?转mpeg2烧DVD去电视睇?定係係电脑睇?

TOP HOME

唔係喎,係好清喎,係bluray度轉過去rmvb,比個連結你睇睇,我下載了幾套都係這樣的電影,真的起碼有dvd的質素,檔案細(最大800mb內)但可惜我想將它轉回mpeg想放在dvd碟裡時,就真的很差了,希望可以有bluray轉mpeg就好了,可以看完就燒 http://www.uwants.com/viewthread ... &extra=page%3D1

TOP HOME

引用:
原帖由 jackowai 於 2009-4-13 10:56 PM 發表
唔係喎,係好清喎,係bluray度轉過去rmvb,比個連結你睇睇,我下載了幾套都係這樣的電影,真的起碼有dvd的質素,檔案細(最大800mb內)但可惜我想將它轉回mpeg想放在dvd碟裡時,就真的很差了,希望可以有bluray轉mpeg就好了,可 ...
大家对画质追求的水平和认识的知识唔同,我唔琳住详细讲解啦,你有时间就去wiki度睇下视频格式的资料补补课,同埋睇多D 720p/1080p 的 H264 影片吧。

係度我就只讲下你依家需要知道的知识吧:

有样嘢你一定要知道,你所讲的“转过去”正确说法应该係叫压缩,所有压缩品係质量方面无可避免都係一定会比你的源文件差。所以你将个rmvb再压缩成mpeg时质量变差係正常。另外,DVD係由mpeg2封装而成,唔係mpeg,如果你想烧成DVD video係DVD机度睇的话,可以用D傻瓜式软件直接讲个rmvb文件烧成DVD就得了,个软件会自动将佢压成mpeg2的。如果你静係想烧碟保存以后係电脑睇的话,就咁直接烧个rmvb入只碟就得咖啦。

PS:其实DVD并唔算清的,佢的resolution先係720X480,我地依家的monitor点至依个resolution,一放大咗就开始蒙了。黑暗的画面又会有好多嘈点,睇演唱会时最明显。

TOP HOME

(就咁直接烧个rmvb入只碟就得),我唔係好明點做???我就知道我係用軟件去將rmvb轉做mpeg,然後就當資料咁燒在dvd碟那裡,但你講的方法是將rmvb直接燒
進dvd碟裡.....可不可以教我點做,我係用nero9的,多謝你先

TOP HOME

引用:
原帖由 jackowai 於 2009-4-14 08:19 AM 發表
(就咁直接烧个rmvb入只碟就得),我唔係好明點做???我就知道我係用軟件去將rmvb轉做mpeg,然後就當資料咁燒在dvd碟那裡,但你講的方法是將rmvb直接燒
進dvd碟裡.....可不可以教我點做,我係用nero9的,多謝你 ...
想先搞清楚,你係想烧成 dvd video(係DVD机度睇果D),定係纯穗琳住DVD保存?

如果只係想保存,咁保存成咩格式都无所谓啦,唔好咁执着一定要整到mpeg先得,要知道你每一次压缩你的影片质量都会变差的。用nero烧的话,就选dvd iso模式。
如果想烧成dvd video,就用傻瓜式软件够方便。我记得winavi可以直接将rmvb烧成dvd video,唔使中转。

TOP HOME

rmvb烧成dvd video只會得一套電視呢..............我的習慣是一只dvd內放4套電影啊 怎好

TOP HOME

引用:
原帖由 jackowai 於 2009-4-15 13:02 發表
rmvb烧成dvd video只會得一套電視呢..............我的習慣是一只dvd內放4套電影啊 怎好
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=4148188&extra=page%3D1

TOP HOME

引用:
原帖由 jackowai 於 2009-4-15 12:02 AM 發表
我就真係唔知你点放得落手啦。一只D5先得4.3G左右,放一套电影已经嫌佢唔够清啦,你仲要4套。。。。我劝你唔好啦。本身你要转成dvd video已经够伤画质啦,依家仲要将佢压细,你真係琳住睇格仔啊?

TOP HOME

那點解出面有咁多dvd-rmvb的電影都咁清既?

TOP HOME

引用:
原帖由 jackowai 於 2009-4-15 08:24 AM 發表
那點解出面有咁多dvd-rmvb的電影都咁清既?

dvd video係放係DVD机度睇果D,rmvb只能够係电脑睇。
你答咗我先啦,你係想整部电影係DVD机度睇定係係电脑度睇?讲咗咁耐你都好似唔知自己想点。。。我唔想我D字白打

TOP HOME

我早巳答了啊,在8樓........我只想備份好這套電影,在電腦內看巳可以,

TOP HOME

引用:
原帖由 jackowai 於 2009-4-15 10:24 PM 發表
我早巳答了啊,在8樓........我只想備份好這套電影,在電腦內看巳可以,
咁只要用nero的dvdiso模式就得了,直接drag and drop个rmvb去个list然后烧出来,唔使再转mpeg,转格式只会降低画面质量

TOP HOME

引用:
原帖由 superbbjai 於 2009-4-16 11:38 AM 發表 咁只要用nero的dvdiso模式就得了,直接drag and drop个rmvb去个list然后烧出来,唔使再转mpeg,转格式只会降低画面质量
那是不是只可放一套電影呢?

TOP HOME

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。