註冊 微博

[其他] 開機好慢

開機好慢 E-mail 此主題給朋友

我部電腦用2gb ram

但係開機仲慢過一部512mb ram既電腦

可以點樣令部機快d,冇咁多負擔?

我用既係廠機

本身裝左唔少野

可以點樣先知邊d野係冇用嫁

TOP HOME

裝過個window la<--如果唔想煩的話
一係你最好check下部機有無木馬,病毒等,再唔係就check
自已部機的setting

TOP HOME

引用:
原帖由 tobyisgood 於 2008-9-10 09:56 PM 發表
裝過個window la<--如果唔想煩的話
一係你最好check下部機有無木馬,病毒等,再唔係就check
自已部機的setting
我想知點樣可以check
自己部機既setting嫁?

TOP HOME

引用:
原帖由 K.C.T. 於 2008-9-10 11:02 PM 發表

我想知點樣可以check
自己部機既setting嫁?
你最好問吓自己要Check咩嘢先....

TOP HOME

引用:
原帖由 winghong1309 於 2008-9-10 11:06 PM 發表

你最好問吓自己要Check咩嘢先....
想check下邊d程式係冇用既

得唔得嫁?

熱門搜尋: 迷你 辦公室 服務 式 辦公室 大埔 地產 地產 網

TOP HOME

用2gb ram部機應該都好快。

熱門搜尋: 迷你 辦公室

TOP HOME

回覆 #6 andy98889888 的帖子

但係由我禁著佢開始

要成2分半鍾先出到個msn

TOP HOME

Maybe u tried to reinstall first, it is difficult to say how to solve it~~~

NBA 10大廢柴:
Stephon Marbury,
Chauncey Billups,
Steve Francis,
Allen Iverson,
...

TOP HOME

引用:
原帖由 K.C.T. 於 2008-9-10 11:56 PM 發表
但係由我禁著佢開始

要成2分半鍾先出到個msn
1.你究竟係開機慢定係開MSN慢 ? (會唔會祗係Messenger出左問題?!)
2.開機到見到desk top要幾耐?
3.2gb ram 世@@@@P開機到可以運作....最多唔會多過45秒 !!(不論你用任何防毒軟件)
4. 但係.....如果你用多過一套防毒軟件....就一定會好慢!!!!

TOP HOME

引用:
原帖由 SILVESTERABEND 於 2008-9-12 07:54 PM 發表

1.你究竟係開機慢定係開MSN慢 ? (會唔會祗係Messenger出左問題?!)
2.開機到見到desk top要幾耐?
3.2gb ram 世@@@@P開機到可以運作....最多唔會多過45秒 !!(不論你用任何防毒軟件)
4. 但係.....如果你 ...
1.開機慢
2.見到wallpaper大約1分30秒(右下角d野未出晒)

TOP HOME

1. 你用Vista定xp ? (裝左幾多套防毒軟件?)
2.  試下用Bitdefender Online scan :  http://www.bitdefender.com/scan8/ie.html

TOP HOME

我only use xp

只用左Norton Internet Security

果件野有咩用?

熱門搜尋: 催眠

TOP HOME

引用:
原帖由 K.C.T. 於 2008-9-12 10:07 PM 發表
我only use xp

只用左Norton Internet Security

果件野有咩用?
1. 我之前用1gb ram (xp)用Norton Internet Security 2008,  開機祗用50秒就fully start up。
2. 個件嘢用黎 "掃毒"。

TOP HOME

引用:
原帖由 SILVESTERABEND 於 2008-9-12 11:10 PM 發表

1. 我之前用1gb ram (xp)用Norton Internet Security 2008,  開機祗用50秒就fully start up。
2. 個件嘢用黎 "掃毒"。
我果個係2005

TOP HOME

引用:
原帖由 K.C.T. 於 2008-9-13 12:58 AM 發表

我果個係2005
1.用2gb ram ge 機, 原則上冇任何防毒(或其他軟件)可以拖慢start-up 。
2.如果担心防毒軟件拖慢, uninstall Norton轉用其他軟件 (uninstall Norton要用佢專用移除程式)
(邊會重有人用Norton 2005 ....徙左部2gb機 !!!而家d人講緊係用邊套2009軟件。)

TOP HOME

伸延閱讀
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。