註冊 微博

[Headphone] ie80既女聲…俾一隻野…

ie80既女聲…俾一隻野… E-mail 此主題給朋友

聽左有一個月ie80
本來對佢既女聲好滿意
但聽得多都會冇新鮮感
於是揾番隻人生第一對耳機ATH SJ1出黎聽
嘩…我記得我用左佢一年.之後俾電腦雜食 .
但點D聲甘正既呢可以
低音完全滿足我中量中質要求  高音話上就上 齒夾留香   中音簡直係我既DREAM聲   
人聲貼面  嗲聲嗲氣  姣到出汁  音場又闊  
分析一首歌既所有樂器  件件樂器都好清晰
一路聽一路笑
今次我隻80有難了…

附件

2012-9-13 10:39 PM

TOP HOME

回覆 1# 72102626 的帖子

SJ1 喎
我仲係超超超木耳果陣, 都頂佢唔順
低音得個震字 (係個耳機殼震, 非低音量多==)
高音就.......尖, 拆, 散.  樣樣齊哂..
人聲就唔記得, 太耐了, 無哂印象

隔著時空嘅AB test, 感覺上果陣嘅SJ1 類似我現時嘅bad amp"ed" hd600
不過動態還是hd 600勝, 高音方面都未有SJ1咁恐怖

**當初隻SJ1 係問人借的, 用onboard sound chip聽**

熱門搜尋: 慈善 hk law

TOP HOME

可能吾player掛@@
我係用ipv4(jensen mod)+e11(ep0)+Jensen lod(DIY)
不過都係自己品味問題
女聲高音重口味

SONY mdr7506+SENNHEISER ie80+Imod+FIIO e11+FA piano forte ii+IBANEZ grg170
音樂宅男

TOP HOME

引用:
原帖由 72102626 於 2012-9-13 10:42 PM 發表
可能吾player掛@@
我係用ipv4(jensen mod)+e11(ep0)+Jensen lod(DIY)
不過都係自己品味問題
女聲高音重口味

oh~ 我見你寫住話比電腦雜食
估唔到原來內有乾坤

btw SJ1唔係IEM黎

TOP HOME

引用:
原帖由 deadly24 於 2012-9-13 10:51 PM 發表

oh~ 我見你寫住話比電腦雜食
估唔到原來內有乾坤

btw SJ1唔係IEM黎
套毒品黎
所以我文章類別寫用HP的~

SONY mdr7506+SENNHEISER ie80+Imod+FIIO e11+FA piano forte ii+IBANEZ grg170
音樂宅男

TOP HOME

引用:
原帖由 72102626 於 2012-9-13 10:58 PM 發表

套毒品黎
所以我文章類別寫用HP的~

oh~ 我指 閣下嘅簽名

熱門搜尋: 關節炎 運動

TOP HOME

簽名已改~
多謝ching提醒!

熱門搜尋: 海鮮 酒家 catering service 酒窖 凍肉 擺酒
音樂宅男

TOP HOME

又係一個個人睇既po,我都係用緊80聽女聲,但ok架wo,可能我係鍾意一d較為重bass既歌啦,聽日系同歐美(不要想歪)
聽西野加奈d歌同avril lavigne既歌,一流

TOP HOME

80女聲方面我覺得係歐美女聲會好d
但日系我覺得SJ1真係一絕
整體上IE80點都係勝出既~

音樂宅男

TOP HOME

一隻headphone...一隻earphone  由開始比果刻已經唔公平

熱門搜尋: 海鮮 酒家 catering service 酒窖 凍肉 擺酒

TOP HOME

引用:
原帖由 72102626 於 2012-9-13 11:52 PM 發表
80女聲方面我覺得係歐美女聲會好d
但日系我覺得SJ1真係一絕
整體上IE80點都係勝出既~

無錯~ Sennheiser IE 係歐美調音
就算歐美女聲嘅歌有齒音, 都唔會嚴重

TOP HOME

我從來都唔覺得 IE80 聽人聲會特別正, 只是可以就OK.

另一個問題是你部耳擴, 只推低音的已經是一敗筆.

要聽 16 亞洲少女聲個隻, 一向是 Audio Technica 毒, 不過如果唔要求這種毒, 其實用 ER4 聽人聲, 不論男女都會比 IE80 出色, 你還可以留意下, 樂器上 Audio Technica 和 Sennheiser 比又如何, 但 ER4 樣樣都做得咁好, 只是低音個隻彈力是動圏最好.

所以玩耳機的話, 一隻又點夠玩得哂咁多種歌呢?

TOP HOME

er4....又係一隻經典

TOP HOME

所以我宜家敗隻ck100了

音樂宅男

TOP HOME

所以我宜家決定敗隻ck100了

熱門搜尋: 關節炎 運動 便秘 肚 脹
音樂宅男

TOP HOME

伸延閱讀
 21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。