註冊 微博

[Win 7] (求救) WINDOWS 7 CPU使用率一直維持70-90%

(求救) WINDOWS 7 CPU使用率一直維持70-90% E-mail 此主題給朋友

本人剛安裝WIN7一星期, 但就算咩都冇開, CPU使用率都維持在70-90%本人已上網找尋過解決辦法, 但仍不得要領
已用NOD32掃毒, 並無發現
也試過拔取無線上網接收器, 也徒勞無功(本人是用無線上網的)

配備:
CPU: AMD Athlon(tm) 64X2 Dual Core Processor 5600+ 2.90 GHz
RAM: 4.00GB (3.25 GB 可用)
Display: ATI 4870

煩請各位幫幫本人

熱門搜尋: emotion

附件

2011-6-2 11:01 PM

TOP HOME

因為我對電腦不太熟悉, 如果有其他需要的資訊我會盡快提供
會不會是中了木馬? 有沒有推薦的程式可更有效清除木馬,病毒?

TOP HOME

點解唔用64B既?同埋我唔知,可能佢更新緊WINDOM掛

TOP HOME

個WIN7都係人地幫我裝
我估唔係更新緊喇 我睇過windows update果度 除左語言包同其他一D選擇性既野之外 其他可以更新既都更新哂

熱門搜尋: english book

TOP HOME

試下所有USB既野都拔走 (除左mouse keyboard)

TOP HOME

我都係這個問題, 重裝WINDOW 7 X64後
依然百幾樣野LOAD緊, 搞到部機好慢
掃毒, 又無發現

請高手指教

TOP HOME

USB既野都拔走 (除左mouse keyboard)
LAN線都拔走, 重裝後依然這樣

熱門搜尋: 寵物 用品 速遞 petpetpet 寵物 用品 速遞

TOP HOME

試下連mouse keyboard都拔埋....
應該係有d舊式硬件裝唔好同win7唔夾
我之前就係咁, 結果發現係隻藍牙1.0手指
攪到cpu長期100%, 一拔左就冇事

TOP HOME

我除左螢光幕同電源之外全部拔哂都係咁

熱門搜尋: 台灣 代購 japan bid

TOP HOME

又試過更新左底板驅動程式 都一樣
會唔會係梗件有野壞呢?

TOP HOME

剛試過入safe mode, 沒有這問題, CPU使用率乖乖停在0-7%
也嘗試了關閉處理程序中的服務, 但除了"Windows Driver Foundation - User Driver Framework" 和 "Windows Audio Endpoint Builder"外其他關了都沒有效果, 而這兩個服務不能關閉... 這表示是這些服務出了問題?

有沒有高手能解答...

熱門搜尋: 台灣 代購 japan bid

TOP HOME

你用 AMD Athlon(tm) 64X2 Dual Core Processor 5600+ 2.90 GHz 來行WIN7 緊係會咁LA 粒CPU 既頻寛都唔夠,我世@@@@245 都係岩岩好夠用GAR

熱門搜尋: 鋼琴 課程 結他 鋼琴 調音

TOP HOME

即其實係我粒U唔夠行, 唔關軟件事?
咁我咪要換過粒

唔該哂師兄先

要好好諗下

TOP HOME

買最新啦.

TOP HOME

想問多師兄一樣野
有冇好既CPU推介? 最好$1000內
而且我用緊GIGABYTE  GA-MA770-S3
會唔會有關係? 如果換U使唔使換埋?

TOP HOME

伸延閱讀
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。