註冊 微博

[AMP] DIY 的手提耳擴

DIY 的手提耳擴 E-mail 此主題給朋友

因為對diy耳放好有興趣 , 識左個電子好有認識的朋友, 我叫佢做 (大師).
我和大師在三個月前開始想做d野出黎玩 , 最後貝w做一個膽耳放出黎.
做的過程真係有好多問題 , 但一一可以解決.

這部機的名稱 : iH
                呎吋 : 58mm x 85mm , 20mm厚
電用子管的名稱 : 6111
   現在電池電量 : 2500mah
         可用時間 : 7-8小時
  可推耳放阻直 : 16 - 1000歐
                外表: 用鋁金屬框 , 上下面板用 1.2mm 強化玻璃

聲音方面 , 第二個測試板和第三個測試板用了 K702 和 HD600 耳機來測試 , 推力一點都沒有問題 .
聲音好不好就唔講啦 , 留給另的朋友來評論 .

附件

2010-8-24 07:45 PM

最早的線路圖

PCB板圖

PCB板圖

PCB板圖

內部設計圖

外型設計圖

這就是 6111 電子管

第二個測試板相片

第二個測試板相片

第二個測試板相片

和 E7 合照

清楚看見的 6111 膽

在我手上 iH

測試更換材料的 iH

用電腦鑼床做出來的鋁殼

因為測試沒有做 1.2mm強化玻璃 , 用的 1.5mm 厚碳化纖維板做上下面板

第三個測試板 , 用了紅色的 PCB 板

TOP HOME

Ha ha 係呢度都見到文哥

熱門搜尋: 台灣 代購

TOP HOME

引用:
原帖由 金字塔 於 2010-8-24 08:48 PM 發表
Ha ha 係呢度都見到文哥

我都係見你個貼咁受歡迎 , 所以我先貼上黎.

TOP HOME

文哥幾時得閒帶我上華強北買料呀?

熱門搜尋: 體重

TOP HOME

引用:
原帖由 金字塔 於 2010-8-24 09:36 PM 發表
文哥幾時得閒帶我上華強北買料呀?
我下次上去叫你啦.

熱門搜尋: 知識 產權 玻璃 工程 信貸 評級

TOP HOME

咁meiji Ching 又幾時有時間,教我哋做呢隻耳放呀!

熱門搜尋: filter

TOP HOME

ching 你隻野好神wor, 係唔係凡人可以做到ga?

啱啱做好左隻47, 諗緊做meta42 定係訂mini3

熱門搜尋: 知識 產權 玻璃 工程

TOP HOME

引用:
原帖由 mcchan1983 於 2010-8-26 08:25 PM 發表
ching 你隻野好神wor, 係唔係凡人可以做到ga?

啱啱做好左隻47, 諗緊做meta42 定係訂mini3
我隻野已經神左三次了 , 一個音響電子工程師都要開板做3次 , 咁凡人邊有可能做到.
但唔洗驚 , 只要凡人有錢就可做到.
這機就快完成了 , 測試兩三個星期無問題就會量剷的.
現在係要比人試試 , 睇下有咩唔好.
如果有興趣就出黎玩下啦.

TOP HOME

3.7 V實推唔好HD600 起碼有18V先推得好,不過你係帶出街冇計

熱門搜尋: 台灣 代購 japan bid
Earphone:UM1 TF10+極光 ES3
headphone: Aurvana X-Fi  Razer MegaLodon 7.1 HD 650
player: ipod classic 160GB 2009   m6Sl  m8
AMP:   MAD-07 英國SOLO

TOP HOME

引用:
原帖由 kenken33 於 2010-8-27 03:44 PM 發表
3.7 V實推唔好HD600 起碼有18V先推得好,不過你係帶出街冇計
邊個話比你知係用 3.7V 推HD600 ?
哈.........我這個 iH 是用 HD600 來測試聲音 , 點會推唔好 HD600 呀?

你唔好睇到佢細就代表推唔好 HD600 , 我用 K702 一樣咁夠力.

TOP HOME

裝上了殼 , 還欠 1.2mm 強化玻璃片 , 定製的旋忸.

熱門搜尋: 知識 產權 玻璃 工程 信貸 評級

附件

2010-9-3 02:34 PM

2010-9-3 02:34 PM

TOP HOME

70,80 後中文 Disco Remix :
http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=9469914&extra=page%3D2&page=1
歡迎 Download !

TOP HOME

引用:
原帖由 johndoe1234 於 2010-9-3 03:34 PM 發表

附件

2010-9-4 07:55 AM

2010-9-4 07:55 AM

TOP HOME

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Uwants.com討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Uwants.com討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ),同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。